“De maatschappelijke druk put kinderen uit”
Soms lijkt het of je eigen puber zich tegen je keert.
Of vanuit de jong volwassene, zoals je kind zich zelf liever ziet, wil het zich verder ontplooien zonder de hulp van zijn of haar ouders.
Een spanningsveld wat regelmatig wel eens tot uitbarsting komt.
Therapie gericht op kinderen kan hen helpen bij:
- De druk van presteren op school (voldoe ik aan het beeld van mijn ouders?)
- Het socialiseren binnen een groep (ben ik leuk, waardevol genoeg?)
- Snappen anderen mij wel?
- Wat verwachten anderen van mij? (onzekerheid)
- Zelf opgelegde externe druk (Social Media, wereldbeelden etc.)
- Wie ben ik (identiteit)
- Hoe ga ik om met mijn gedachten en emoties (angsten, depressie)
Belangrijk voor de ouder om te weten is dat u niet “faalt” bij het onderrichten van uw jong volwassene. En voor het kind zelf, die weet waar hij/zij zijn veiligheid kan vinden.
Toch is het soms verstandig de jongere door een ervaren therapeut te laten begeleiden naar de autonomie waar het zo een behoefte aan heeft. Maar los van dit belangrijke groeiproces, met namen ook de weg er naar toe. Want ga er maar eens aan staan. De maatschappelijk druk voor een gemiddelde jongere is enorm;
De gemiddelde tiener die ik in mijn praktijk ontvang is mindere tot ernstige mate uit balans,
en heeft vooral behoefte aan zelfontplooiing en “rust” (bemoei je niet met mij, geef mij de ruimte om mijn eigen weg te vinden)
Met deze tieners ga ik als gespecialiseerd therapeut niet alleen in gesprek maar reik ik met name ook de creatieve tools aan die helpen om de transformatie van kind naar (jong)volwassenen door te werken.
Ook (of juist) voor deze groep geldt dat de veilige omgeving in de praktijk, en het warme vertrouwen bij mij als therapeut, het uitgangspunt is voor een succesvolle start van een therapie.